Bij aankomst in Sandakan blijkt dat we niets kunnen doen. Alle eilanden zijn dicht. Omdat de broer van de Sultan van Sulu met een groep van 180 rebellen op Sabah is. Al drie weken, maar een dag geleden is er een schietpartij geweest.
De Sultan van Sulu?
Ja, die bestaat.
En hij heet Jamalul Kiram III.
Sulu is een eilandengroep in het zuiden van de Filipijnen. Ooit eigenaar van Sabah. En dat willen ze nu terug. De aanleiding daarvoor is weer dat de Sulu’s een deel van hun land moeten afstaan. De militante groep MILF (Moro Islamic Liberation Front) wil de Sulu’s niet helpen.
We verzinnen dit echt niet. En dit alles horen we voor het eerst. En dan ga je googelen. Alleen op wat Maleisische en Filipijnse nieuwssites is wat te vinden.

We gaan dan maar eerst naar Sukau. Een dorp aan de junglerivier Kinabatangan. Ook daar zijn de Sulu’s nieuws. Joe, de gids, noemt ze piraten. Joe is erg bang, omdat zijn beste vriend 12 jaar geleden is ontvoerd door een andere groep Filipino’s. We mogen niet naar Semporna van hem. En ook de jungle is gevaarlijk, want ’s avonds gaat de nightwalk niet door. De cruise wel. We doen dat met een echtpaar fanatiek klikkende Chinezen. De vrouw blijkt een gezicht te hebben, die middag zag ze er nog uit als de Invisible Man.

Teringvroeg zitten we in de boot voor de ochtendtour. Bij de junglewalk zegt Joe dat we in dat ene half uurtje niet zoveel dieren zullen zien, maar wel planten. Hij toont een plant wat gebruikt wordt als traditioneel medicijn, een boom en wat ander groen. Opeens begint Joe te springen “Orang Utan, a wild Orang Utan! Quick come here, quick photos!” De Orang Utan (moeder met kind) heeft ons inmiddels ook in de smiezen en gooit stokken naar beneden. Gevolgd door wat harde geluiden.

Diezelfde middag zien we de Probiscus monkeys (ook wel bekend als neusapen of Dutch monkeys) van dichtbij. Vooral het mannetje in vol ornaat. In een boot naast ons vraagt een jongetje aan z’n ouders wat dat rode ding van die aap is.

We zijn de laatste nachtgasten. Vanwege de piraten laten ze alleen nog de dagtours doorgaan. ’s Avonds zien we twee mannen over het terrein lopen, één met machinegeweer, de andere met revolver. Ze gaan een hut in. Wanneer we Sukau verlaten zegt Joe nogmaals dat we niet naar Semporna mogen. Veel te gevaarlijk.