Lieve nichtjes en neefjes (en alle andere kinderen die meelezen),
In ruim 3 maanden zijn we al zoveel dieren tegen gekomen, dat we onderhand wel een dierentuin kunnen openen.
Of eigenlijk een boerderij en een dierentuin.

Het begon in Mongolië, waar we paard gereden hebben. Dit waren wel hele kleine paarden. We hebben ook op een kameel gezeten. Die gaan een stuk langzamer dan paarden, maar je zit wel lekker tussen die bulten.

In China eten ze vooral gekke dieren op.

Koeien, schapen en geiten lopen in Tibet gewoon over de straat of in een dorp. En natuurlijk zijn er yak, ook om te eten.

In Nepal waren er heel veel apen bij tempels. Ook zijn we daar op olifantsafari geweest, in een stoel met twee anderen op de rug van een olifant. We zagen toen neushoorns, die ze daar jabba noemen en hele luie krokodillen.

Op het Maleisische eiland Langkawi waren er weer apen. Op het strand en bij een waterval. Toen Finbar een foto wilde maken van één begon de aap te schreeuwen.

In Myanmar gebruiken ze koeien om het land mee om te ploegen en karren mee te trekken. Paarden hebben ze niet. Toen we ’s ochtends tanden stonden te poetsen in het dorp waar we sliepen, stond een koe naast ons te plassen.

Pas in Thailand werd het echt een dierentuin. We hebben tijgers geaaid, Finbar een grote (die ze daar medium noemen) en ik een kleine (niet een baby-tijger, maar net zo groot als een hond). Die kleine tijgers waren de hele tijd met elkaar aan het spelen. De grote tijgers slapen vooral.
Ook zijn we op mahout-cursus geweest, dan leer je een beetje hoe het is om olifanten te trainen. Dat moet in olifanten-taal en bewegingen. We hebben ook zonder stoel op een rug van de olifant gezeten. Samen met een echte trainer, een jongetje van 9.
Daarna mochten we de olifant wassen in de rivier.

Er zijn ook overal honden, in Mongolië om de ger te bewaken. We weten dat we ze eigenlijk niet mogen aaien vanwege hun functie, maar sommigen komen tegen ons aan staan. In Kathmandu, de hoofdstad van Nepal, is een groep honden die om stipt 11 uur ’s avonds met elkaar gaan joelen. In Thailand zien we op de avondmarkt aangeklede hondjes rond dartelen, maar ook twee witte honden in de bergen die de beste vrienden zijn.

We zijn nog niet klaar met de dierentuin, we gaan nog Orang-Utangs zien en misschien nog wel meer dieren!