Aref en zijn familie wonen in een buitenwijk van Yazd. Een heel net huis met megagrote tv en plastic over de eettafel. Moeder, zusje, broertje en Aref heten ons welkom. Vader is er niet, die werkt in het zuiden van Iran. Moeder is een knappe vrouw met elegant omgedrapeerde shawls en wordt door Redger en Finbar onmiddelijk tot Milf gedoopt.

Op tafel staan verschillende bakken met noten, zaden en dadels. We krijgen thee en moeten vooral eten. Dat doen we. In de bak met zaden zitten een paar eigenaardige rode exemplaren. Geen idee hoe die op een nette manier verorberd moeten worden, ik frummel het schilletje maar in een zakdoek weg en ik zie dan Finbar ook moeite heeft. Moeder bijt het schilletje eerst door, peutert het weg en eet dan het zaadje. Aha.
Aref heeft inmiddels zijn woordenboek erbij gehaald en heeft op zijn mobiel ook een vertaalapp. Waaruit vooral heel ouderwetse Engelse woorden komen, want we begrijpen Aref de helft van de tijd niet. Tot grote hilariteit van zusje Dario, die op haar beurt weer veel te verlegen is om überhaupt iets te zeggen.
Broertje Amirali (door sommigen Amiriri genoemd) is van het verwende soort en stuitert de kamer door.

Tijdens Nowruz hebben de Iraniërs vakantie en de familie gaat morgen naar het zuiden om op Qeshm Island Nowruz te vieren. Speciaal voor ons hebben ze de Nowruz tafel neergezet; de Haft-Seen (zie ook Wikipedia) met goudvis, appels, gras en de rest. Aref doet uitleg van alle onderdelen en kust de Koran.

Milf staat druk te koken en Aref komt trots vertellen dat er vegetarisch eten voor Finbar is, hij krijgt bademjan with kitchen. Wij zijn erg nieuwsgierig.
We gaan aan tafel, een grote schaal rijst staat midden op de tafel te dampen. Daarnaast twee bakken salade; een Yazdi en een Shirazi. De kitchen blijkt kip te zijn. Milf staat met Aref en Dario in de keuken. Redger en ik weten niet hoe snel we een stuk kip naar binnen moeten werken, zodat Milf er niets van merkt.

Ze komen aan tafel met een groot stuk vlees. “Eat, eat” zegt Milf en we doen ons best. Finbar doet een zeer bescheiden portie rijst op z’n bord en wordt door ons min of meer gedwongen die hoeveelheid minstens te verdubbelen, mmmm bademjan. Het vlees is droog en na 1 stuk moeten we meer. “Eat eat” blijft Milf zeggen.
Amirali heeft dorst en gaat op z’n stoel staan “Kukaaaa” roept hij. (Kuka is een algemene benaming voor fris of prik, vaak cola of sinas. Bij het bestellen van 3 kuka kun je 2 cola en 1 sinas krijgen, maar ook 3 sinas – het is volledig willekeurig.) Hij neemt een slok en zucht verheerlijkt, trekt z’n t-shirt op en slaat op z’n buik. Hij loopt naar de koelkast en haalt er een giga fles Dellester uit, die hij onmiddellijk terug moet brengen. Vast het lievelingsdrankje van papa. Wij moeten het dus ook met kuka doen.

Na het eten rollen we naar de zithoek. We laten foto’s van onze families en vrienden zien. Ondertussen worden de familiealbums uit de kast gehaald en mogen we de babyfoto’s van Aref en Dario zien.
Aref wil ook even wat aandacht. Na de schreeuwerige tekenfilmpjes van z’n broertje laat hij ons één van de filmpjes uit z’n repertoire zien. We kijken en worden ongemakkelijk. Na afloop is het ijzig stil. Milf vindt ook maar niets en bedankt haar zoon voor dit gezellige intermezzo. Zij is van een ander kaliber dan zoonlief; progressief en voor hervormingen.

We hebben de babyfoto’s van Amirali nog niet gezien, en -bam- de tv gaat aan. Er is een uitgebreide reportage van z’n verjaardagsfeestje. Dan komen de video’s. We zien een jarige Amirali, we zien oma zonder hoofddoek op de grond rollen en we zien een tante schaars gekleed op megahakken dansen in de kamer. Tante Lien. Dat gebeurt er dus achter de voordeuren.

Er wordt gebeld en Milf gaat naar haar kamer. We vermoeden dat vader belt. Dario gaat na het het telefoongesprek naar haar moeder en even later komen ze de kamer uit met een cadeautje voor mij; oorbellen.
Finbar en Redger zijn druk bezig de benen van Jason, de pop van Amirali, er weer in te proppen. De pop is naakt en er worden snel wat kleertjes gezocht voor het enge ding.

Na uren foto’s, eten, thee en kuka vinden we het mooi geweest. We vragen Aref een taxi te bellen, maar Milf staat erop ons naar het centrum te brengen. Amirali ligt uitgeteld op de bank en kan ons amper uitzwaaien. Dario slaat haar armen om me heen en zegt dat ze het een geweldige avond vond en bedankt me. Nu weet ik zeker dat ze beter Engels spreek dan die broer van haar. Ze zwaait onhandig naar Finbar en Redger en we stappen bij Milf (ondertussen in auto-outfit, nog steeds heel charmant) en Aref in de auto. Milf houdt van scheuren. Ondertussen wordt er weer gebeld. Pa. Maar Milf neemt nu even niet op. Bij het guesthouse nemen we afscheid. Aref van z’n twee nieuwe vrienden en ik krijg een innige knuffel van Milf. De twee nieuwe vrienden van Aref zijn een beetje jaloers.