De vakantie is begonnen. Witte stranden, blauwe zee, palmbomen; dat werk. Bij aankomst in Coron worden we gekaapt door Ricardo. Een man van 59 in een singlet op een brommer. Hij weet wel plekken waar we kunnen slapen. Finbar springt bij hem achterop en gaat accommodaties kijken. Ik blijf op het marktplein naar kinderen zwaaien.

Ricardo zit al 40 jaar in het vak. Toerisme. De eenmanszaak VVV-Ricardo. Hij is ook al 40 jaar krantenbezorger. Als we hem 2 dagen later tegenkomen krijgen we een krantje.

We gaan naar Banana Island en blijven daar een nacht. Om niets te doen en te snorkelen als al het dagjesvolk weg is. Niks geen luxe resort; eten nemen we zelf mee en douchen doe je met bakjes water.

24 September 1944 was een drukke dag voor de US Navy en het resultaat daarvan ligt op de bodem rondom Coron. Japanse wrakken. We duiken naar vier van die dingen. En ook in een meer waar de temperatuur varieert van 27 tot 38 graden. Heel bizar.

We gaan met de boot naar El Nido. Daar zien we in de Bacuit Archipel een geheime, grote èn kleine lagoon. Zo geheim zijn die geheime locaties natuurlijk niet.
Onze vrouw in de haven, Johna Grace Grenada (die naam alleen al is het vermelden waard), regelt een boot naar Port Barton, maar dat niet op zondag. Want het is rustdag; een dag waarop volgens haar alle Filipino’s slapen en drinken.

Na Turtle Bay bij Port Barton (nog zo’n ansichtkaart-locatie) gaan we naar de hoofdstad van Palawan, Puerto Princesa. Daar is trouwens niets. Ook niets open. Want ze zijn fanatiek met Pasen. En dat begint al met een processie optocht op Witte Donderdag.

Op Holy Friday (zoals ze hier Goede Vrijdag noemen) zijn op verschillende plekken in de Filipijnen crucifix rituelen. Dit varieert van optochten met een kruis tot aan heuse kruisigingen. De heuvel waar wij heengaan is geen Golgotha. Mount Cavalry telt met wat kruisen, kapelletjes, beelden en een kerk voldoende plekken waar de Filipino’s kunnen bidden. Of zingen. Picknicken gebeurt er ook, hele families installeren zich op het gras met een enorme koelbox.
We wensen ze een zalig Pasen.