Kaas is hier keso, aardappelen zijn patatas, ze spreken verdomd goed Engels, kijken NBA, Rodriguez is een hele normale achternaam, ze drinken rum en tequila en vooral veel San Miguel. We zijn nog steeds in Zuid-Oost Azië, maar de Filipijnen zijn compleet anders. Het is het enige Katholieke land in de regio en dat er ooit Spanjaarden en Amerikanen zaten is volop te merken.

Het vliegveld van Manila ligt praktisch in de stad. En daar begint de lekker ranzige puinhoop al. Het verkeer is een chaos en iedereen heeft het erover. Gewoon mee praten, ook al ben je er net. Vinden ze leuk. Op elke hoek wordt vlees gegrild; dikke rookpluimen hangen boven de straten. En daar lopen ladyboys naar de taxi te zwaaien, staan hoertjes te lonken en zijn overal wel gentleman clubs en Karaoke tenten te vinden. Nee, Malate is niet het chique deel van de stad. Maar wel een mooie buurt om te overnachten.

In Manila is eigenlijk niet zoveel te zien, behalve de wijk Intramuras. Dit oude ommuurde Spaanse deel is voor een deel verwoest in WOII, maar er staat nog genoeg (een fort, jawel) om je even in Spanje te wanen. Ohja. We zijn in Azië.

Naast ons hostel zit een bar met de hele avond live-muziek. Coverbandjes wisselen elkaar af en zingen de ene na de andere cheesy klassieker. Celine Dion, Lionel Richie, Diana Ross, Michael Bolton; ze komen allemaal voorbij. De oudere Amerikanen wagen zich op de dansvloer met hun hoertjes. Witte gympen dansen houterig met strakke jurkjes.
De rockband komt op, de zanger heeft een wilde bos pluishaar en begint daarmee wild te headbangen. Op Bon Jovi. Een zangeres van een ander bandje beledigt ondertussen een aanwezige Duitser.

We eten falafel en kebab in de Moslim buurt. Bij het verlaten van de eettent worden we door al het personeel bedankt, zelfs vanuit achter in de keuken klinkt “Thank you sir! Thank you ma’am!”
Filipino’s zijn nogal uitbundig.

Vrijdagavond is het druk in Manila. De straten zijn nog voller en wij belanden op een plein. Weer live muziek. Het publiek wordt pas echt blij van de Filipijnse versie van de Pussycat Dolls. Zes schaars geklede dames en maar 2 die een beetje kunnen zingen. Ondertussen zien we een metamorfose; een highschool meisje gaat in uniform weg en komt even later in een goede sletten-outfit terug. Het weekend is begonnen.