Het Pechersk Lavra klooster is één van de belangrijkste religieuze plekken in Kiev. Het complex biedt een reeks aan kerken en lang geleden overleden monniken liggen gemummificeerd en wel in de grotten van het klooster.
Gehuld in een sloof (je moet een rok aan voor de monniken) en hoofddoek gaan we achter de waggelende menigte aan. Met een kaars in onze handen, want zo hoort dat. En anders schijn je niets te zien. Mensen schuifelen langs de glazen kisten met daarin de monniken. Bij een aantal mummies is een zwarte hand te zien. Dat het een heilige plek is, is te merken; mensen leggen hun hand op de kisten, kussen de kisten of drukken hun voorhoofd erop, slaan een kruisje bij de mummies en bij sommige kisten staan mensen te bidden.
Na de grotten lopen we wat rond over het complex en als we op een begraafplaats staan horen we muziek. We kijken over de muur en zie een festival in het park naast ons.

We laten het klooster achter ons en gaan naar het park. Eerst zien we nog wel het memorial en het Motherland beeld, daarna gaan we naar het festival. Het is de Kiev May Art Picnic en met vandaag een dance programmering. Bij binnenkomst zien we dat het bijna op een hip vreetding lijkt, maar dan met hele andere prijzen. Een halve liter wereldbier doet € 0,70, een lokale ambachtelijke worst met handgezuurde augurken en authentieke saus heb je voor €1,30 en handgesneden frites op stok zijn €0,85. Ondertussen rijden er wat zware motoren rond en kun je je laten tatoeëren bij de tattoo kraam.
We zijn reuze benieuwd naar de acts en blijven hangen. Dance kun je het niet noemen – het varieert van Oekraïense rap en een Junior Songfestival act tot aan een potsierlijke Daft Punk imitatie – maar vermakelijk is het wel.

De tweede dag Kiev begint bij de mooie Sophia kerk (waar kunstenares Oksana Mas een Maria mozaïek met eieren heeft gemaakt) en brengt ons via het toeristenstraatje naar het Majdan Nezalezjnosti oftewel het onafhankelijkheidsplein. Ook wel bekend als dat plein van de opstand. Dat is ook te zien. Een afgefikt gebouw, stenen die uit de straat zijn gehaald om mee te gooien en honderden kaarsjes. Er staan mensen te collecteren voor het Oekraïense leger. Een paar honderd meter verder is er weer een één of ander event. Een paar meisjes zingen en er hangen halfnaakte mannen aan een rekstok.
’s Avonds eten we new Kyiv style bij Spotykach. Dikke vette #foodporn met rokende haring en appels, shots met kaviaar, gedemonteerde slaatjes en Oekraïense sushi.

Zo’n 100 km boven Kiev ligt Chernobyl en met een tour kun je het rampgebied verkennen.
Pripyat was een door de Sovjets aangelegde modelstad en werd in 1970 feestelijk geopend. Zestien jaar later werd de stad die op 3km van de centrale ligt geëvacueerd. Een paar dagen na de explosie. Na een jaar schoonmaken bleek de stad volledig onbewoonbaar.

Nu, 29 jaar na de ramp, lopen wij in een soort vervallen en verlaten tijdscapsule rond.
Heel vreemd.
Verder weg van de centrale is een dorp waarvan de huizen helemaal begroeid zijn. Op één na, die van een mevrouw van 86 die als enige daar nog woont. Ze verbouwt groente en heeft bloemen in haar tuin. Ze laat trots haar werk zien.
We zien een verlaten kleuterschool, enorme antennes die stammen uit de Koude Oorlog, huizen die begraven zijn, de centrale en de stad Chernobyl zelf waar we een lekker stevige Sovjet maaltijd naar binnen mogen werken.

Oh en die straling? Natuurlijk is die er. Zeker op zogenoemde hotpockets, waar radioactief materiaal onder de grond ligt. De geigerteller waar we de hele dag mee spelen slaat dan uit met geknetter en al. Woooow! Maar tijdens zo’n tour (er zijn er ook die 3 dagen duren!) krijg je minder straling dan bij een röntgen foto op je donder. In die paar uur in de zones krijgen we net zoveel straling binnen als normale mensen op een normale dag. We geven alleen een paar dagen een beetje licht.

NB. 1. De gemuteerde ‘driekoppige’ dieren en insecten zijn allemaal overleden; het recht van de sterkste geldt nog altijd in de natuur.
NB. 2. De herkomst van de Oekrainse vlag is graan (geel) de lucht (blauw). De levende vlag ziet er als volgt uit:

Vlag van Oekraine